Aktiviteter 2023

AKTIVITETER 2023


FILMVISNING

Onsdag 10 maj kl. 19.00 i IOGT-lokalen

"Ur sund, ur hav". Sven Ekbergs film om det öländska fisket


Drygt 30 personer såg Sven Ekbergs klassiska film om det öländska fisket

KONSTUTSTÄLLNING MED LOKALA KONSTNÄRER

i samarbete med Gärdslösa Prästgård

STUDIEBESÖK PÅ SANDBY BORG

Massakern på 400-talet - vad vet vi idag?

Ett 40-tal deltagare samlades vid Sandby Borg, trots regnväder. Arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay höll en fascinerande och intressant presentation där han palcerade borgen i dess historiska sammanhang, och redogjorde för vad man har fått fram genom de arkeologiska utgrävningar som gjorts

CYKELRALLY

Kulturgruppens numera traditionella cykelrally avhölls torsdagen den 20 juli.

Ett fyrtiotal deltagare samlades vid Gärdslösa Kyrka, där Anders Marell kåserade om valda delar av kyrkans historia.

Den första cykeletappen gick via Hammaråsen till Hagby, där Johan Wiström lämnade en intressant redogörelse för det omfattande och imponerande jordbruksföretag som han och hans bröder driver.

Därefter fortsatte färden till Lindbytvätten, där Peter Streifert informerade om tvätteriets historia och verksamhet. Tvätteriet har utvecklats till ett av Ölands största företag med kunder från ett stort område.

Nästa korta etapp gick till Lindby by, där det serverades förfriskningar på gården hos Ann-Mari Linåker och Håkan Waldemarsson. Ann-Mari informerade om det pågående projektet med dokumentation av Lindby som redan har kommit ganska långt.

Nästa cykeltur som var något längre gick via Vickelstigen till Tjusby Trädgård, där Joel Schäfer visade den anlagda våtmarken och alla odlingar. Samtidigt passade det på att komma en regnskur, men den påverkade inte deltagarnas goda humör.

På vägen tillbaka mot Gärdslösa stannade vi vid Störlinge kvarnar med utsikt över Sörby, och Birger Palm berättade om byn.

Slutmålet var Kyrkängen vid Gärdslösa kyrka, där grillarna redan var igång. Deltagarna bjöds på korv med bröd och dricka. Samtidigt förrättades dragning i lotteriet med många fina vinster.

Totalt blev det 1,3 mil på cykeln. Deltagarna verkade nöjda med cykelturen och programmet. 

KYRKOGÅRDSVANDRING

på Gärdslösa Kyrkogård

med Ingrid Moberg, torsdag 10 augusti

Drygt trettio deltagare samlades på den del av kyrkogård där människor från Norra Gärdslösa är begravda. Ingrid Moberg berättade med hjälp av bybor och en representant från kyrkan mycket intressant och tankeväckande om människor och deras levnadsöden.

HÖSTMARKNAD I STÖRLINGE

Tisdagen den 31 oktober höll Gärdslösa Kulturgrupp sin numera traditionella Höstmarknad i Störlinge. Arrangemanget är en del av projektet Ljus på Kultur. Det känns viktigt att lysa upp höstmörkret med ljus från marschaller, eldar och ljusslingor, och inte minst med gemytlig samvaro. Marknaden är inriktad på lokala produkter. Ett stort antal utställare presenterade sina varor, såsom äppelmust, fårskinn, kransar och höstdekorationer, hantverk, glögg, bröd, honung, senap, ostkaka, sylt och marmelad, mattor, charkuterier, grönsaker och second-handvaror. Dessutom fanns bildspel, korvgrillning, lotterier med många fina priser, utställning av fotokonst och fiskdamm för barnen. Konstnären Ann-Mari Brännström hade öppen ateljé. Ihärdigt regnande har också blivit tradition vid Höstmarknaden. Trots det kom ett mycket stort antal besökare i alla åldrar, fler än vid något tidigare tillfälle. Stämningen och ljudnivån var hög, och både besökare, utställare och arrangörer verkade vara nöjda med kvällen.

VISNING AV SVEN EKBERGS NYA FILM

"ÖLAND OCH BÖNDERNA"

Tisdagen den 14 november 2023 i IOGT-lokalen, Gärdslösa


Ett 60-tal åhörare samlades för att se den nya Ölandsfilmen. Filmen var både intressant, lärorik och rolig. Kaffe med dopp serverades under pausen.